Vai esi jau atklājis kaņepju eļļu? Šis "dzīvības avots" var būt arī uz tava galda.

Daži dziļi domājoši cilvēki uzskata, ka dzīve ir paradokss, kas nav paredzēts izpratnei, bet gan dzīvošanai pilnvērtīgi. Tomēr gudri vīri ir teikuši: “Pazīsti sevi.” Tāpēc jebkurā gadījumā labāk ir meklēt zināšanas, nekā apmesties neziņā, īpaši, ja runa ir par veselību.

Jau sen ir zināms, ka veselība galvenokārt ir atkarīga no "degvielas kvalitātes, kuras enerģija ļauj mums virzīties uz priekšu", tas ir, mūsu uztura kvalitatīvajām vērtībām.

Aminoskābes un nepiesātinātās taukskābes

Ir 8 aminoskābes , ko cilvēka organisms pats nevar saražot, un vēl 2, ko organisms nevar saražot pietiekamā daudzumā, padarot tās dzīvībai svarīgas. Ja uzturā trūkst jebkuras no šīm aminoskābēm, tas galu galā var izraisīt slimības vai pat nāvi. Šīs neaizvietojamās aminoskābes kopā ar 11 citām, ko organisms spēj saražot pats, ir apvienotas atbilstoši RNS un DNS ģenētiskajiem modeļiem strukturālos proteīnos, kas nodrošina organismam dzīvību un normālu darbību.

Nepiesātinātās taukskābes iedala mononepiesātinātajās un polinepiesātinātajās, kas atšķiras pēc to saitēm. Svarīgākās dabiskās nepiesātinātās taukskābes ir arahidonskābe, krotonskābe, palmitoleīnskābe, vakēnskābe, linolskābe (Omega 6), α-linolēnskābe (Omega 3) u.c., kuras cilvēka organisms nesintezē, organismam tās jāuzņem ar pārtiku. Nepiesātinātās taukskābes ir nepieciešamas organisma attīstībai - no arahidonskābes tiek sintezētas bioloģiski aktīvas vielas (prostaglandīni, prostaciklīni, tromboksāni, leikotriēni), kas regulē asins recēšanu un leikocītu kustību. Tiek uzskatīts, ka tās var samazināt ZBL (sliktā holesterīna) līmeni un palielināt ABL (labā holesterīna) līmeni asinīs. Nepiesātinātās taukskābes ir ļoti svarīgas arī sirds darbībai. Omega-6 taukskābe ( linolskābe ) ir nepieciešama asins recēšanai un asinsspiediena regulēšanai.

Omega-3 un Omega-6 ir arī neaizstājamas, jo cilvēka organisms tās izmanto, lai ražotu citas taukskābes, kas ir ļoti svarīgas bērnu garīgajai attīstībai, redzei un pilnvērtīgai augšanai. Omega-3 taukskābe ( alfa-linolēnskābe ) organismā tiek pārveidota par eikozapentaēnskābi (EPA) un dokozaheksaēnskābi (DHA). Pētījumi liecina, ka EPA un DHA mazina iekaisuma reakcijas organismā, samazina asins recēšanu un triglicerīdu līmeni asinīs. Tādā veidā šīs divas skābes samazina sirdslēkmes risku. Pieaugušajiem tās samazina holesterīna un triglicerīdu koncentrāciju asinīs, aptur aterosklerozi un nomāc iekaisumu. Šīs taukskābes ir bagātīgi atrodamas pirmās aukstās spiešanas augu eļļās, nerafinētās eļļās, lašos, siļķēs, zivju eļļā un zīdītāju aknās.

Kaņepju eļļa – “dzīvības avots”

Kaņepju sēklas satur visas neaizvietojamās aminoskābes un neaizvietojamās taukskābes, kas nepieciešamas veselīga cilvēka ķermeņa uzturēšanai. Nevienā citā augā nav tik daudz neaizvietojamo aminoskābju tik viegli sagremojamā veidā un tik perfektā attiecībā (3:1), kas ideālā gadījumā atbilst cilvēka uztura vajadzībām.

Pat 80% no kaņepju sēklu eļļas masas sastāv no taukskābēm: omega-6 un omega-3.

Kaņepju sēklu eļļa ir arī labs gamma-linolēnskābes (GLA) avots un bagāta ar enzīmu lipāzi, kas ir lieliska neinvazīva helātu ārstēšanas metode aplikuma noņemšanai no asinsvadiem un šūnu membrānām. Tādā veidā šī eļļa veicina sirds veselību un aizsargā pret sirds slimībām.

Ir novērots, ka kaņepju sēklu eļļas lietošana uzturā nomāc apetīti, īpaši tieksmi pēc saldumiem . Kaņepju sēklās esošā GLA skābe var mazināt tieksmi pēc cukura un ir dabisks apetītes nomācējs, kas palīdz zaudēt svaru.

Diabēts ir saistīts ar nelīdzsvarotu neaizvietojamo taukskābju uzņemšanu. Tā kā kaņepju sēklu eļļa ir bagāta ar neaizvietojamām taukskābēm, tai ir liels potenciāls diabēta profilaksē un ārstēšanā.

Kaņepes nav unikālas ar to, ka to sēklas satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Arī linsēklas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, tāpat kā daudzas citas augu valsts sēklas. Tomēr kaņepju sēklu proteīns ir unikāls ar to, ka tajā ir 65% globulīnu. Šī ir augstākā ekspresija visā augu valstī.

Globulīni (latīņu valodā globulus – “lode”) – olbaltumvielu grupa, kas veido 40% no visiem asins seruma proteīniem. Globulīni kopā ar albumīniem ir vieni no visizplatītākajiem cilvēka proteīniem. Globulīni kopā ar albumīniem un mazmolekulārām vielām uztur asins osmotisko spiedienu. Globulīni var palīdzēt aizsargāties pret baktēriju un vīrusu izraisītām slimībām.

Turklāt kaņepes tiek augstu vērtētas, jo kaņepju eļļa ir ļoti vērtīga, pateicoties tajā esošajiem A, B1, B2, B3, B6, C, D un E vitamīniem, kalcijam, magnijam, kālijam, dzelzs, cinkam un citiem mikroelementiem. Tas ir vienīgais augs, kas satur D vitamīnu, kas ir nepieciešams kālija uzsūkšanai.

Kaņepju sēklu eļļa ir lielisks ādas mitrinātājs, jo tā viegli iesūcas ādā un ievērojami veicina ādas barjeras funkciju , lai novērstu mitruma zudumu. Kaņepju eļļa ir lieliska ādas pārtika, jo tā ir bagāta ar barības vielām, neaizvietojamām taukskābēm un antioksidantiem, padarot to par ideālu bāzes eļļu masāžai un terapeitiskām procedūrām. Regulāri lietojot, ādas izskats var ievērojami uzlaboties.

Ir zināms, ka kaņepju sēklu eļļā esošās neaizvietojamās taukskābes piešķir matiem mitrumu un spīdumu, veicina matu augšanu, stiprina trauslus matu šķipsnas un palīdz matiem augt biezākiem. Kaņepju eļļas uzklāšana uz galvas ādas mazina vairākas galvas ādas problēmas, tostarp sausumu, niezi un blaugznas, un var palīdzēt ārstēt galvas ādas psoriāzi.

Kaņepju eļļas kvalitāte un pielietojums

Izvēloties ne tikai eļļu, bet arī citus pārtikas produktus, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību tam, lai visi produkti tiktu ražoti vietās, kur tiek ievērota Laba ražošanas prakse, kas atbilst visiem tīrības standartiem un ražošanas prasībām, vietās, kuras pastāvīgi pārbauda attiecīgās valsts iestādes. Lūdzu, ņemiet vērā, ka sadzīves apstākļos ražotā eļļa būs daļēji oksidēta un var saturēt dažādus piesārņotājus no apkārtējās vides.

Vislabāk ir izvēlēties pēc iespējas tīrāku kaņepju eļļu, kas nozīmē, ka eļļai jābūt vispirms un auksti spiestai, nerafinētai, bez piedevām vai konservantiem. Kaņepju eļļa jāiepilda tumšā stikla traukā, lai pasargātu eļļu no gaismas un skābekļa, kas var izraisīt eļļas oksidēšanos. Ja plānojat regulāri lietot kaņepju sēklu eļļu, vislabāk to uzglabāt ledusskapī.

Izmantojiet dabas dāvanas un iekļaujiet savā ikdienas uzturā kaņepju sēklu eļļu. Drīz vien pamanīsiet, kā uzlabojas jūsu veselība, kļūst stiprāki mati un nagi, un sabalansēts uzturs izdaiļo ķermeņa līnijas.

Tumši zaļo eļļu ar kārdinošu lazdu riekstu garšu var izmantot dažādu ēdienu – mērču, zupu, salātu, augļu sulu, kā arī putru vai citu siltu ēdienu – garšošanai. Tā nav piemērota gatavošanai temperatūrā virs 70°C, jo tādā gadījumā eļļa zaudēs daudzas uzturvielas.

Lai dažādotu ikdienas uzturu, pieaugušie var lietot 1-2 ēdamkarotes dienā pirms ēdienreizēm, bet bērni - 1-2 tējkarotes dienā.

Kaņepju eļļu var izmantot kā kosmētikas līdzekli – uzklāt uz ķermeņa vai sejas pēc dušas/mazgāšanās, uzklāt uz sausiem matiem un atstāt uz dažām minūtēm kā masku vai izmantot kā bāzes eļļu, ko sajaukt ar citām sastāvdaļām.

Tāpēc nekavējies un liec šo dzīvības avotu uz sava galda jau šodien!

Literatūras avoti:

https://cannalist.eu/12-benefits-of-hemp-seed-oil-for-great-health/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324450

https://www.healthline.com/health/hemp-oil-for-skin#lietošanas veidi

https://www.vle.lt/Straipsnis/riebalu-rugstys-79861

https://ratical.org/renewables/hempseed1.html


Atstājiet komentāru

Lūdzu, ņemiet vērā, ka komentāri pirms publicēšanas ir jāapstiprina.

Ši svetainė apsaugota „hCaptcha“, taip pat taikoma „hCaptcha“ privatumo politika ir paslaugos teikimo sąlygos.